Sund nutella – lavet på 10 minutter

Her er en super nem nutella, i en sund, anti-inflammatorisk version selvfølgelig. Den smager syndigt, men består kun af sunde, naturlige ingredienser, så bare smør et tykt lag på 😍

– 1 dåse sorte bønner
– 15 bløde dadler
– 4 spsk. usødet kakaopulver (med top)
– 2 dl mandelmælk

Hæld vandet fra bønnerne og tag stenene ud af dadlerne. Kom det hele i blenderen eller foodprocessoren og kør til en ensartet masse.

Og bare rolig! Du kan overhovedet ikke smage bønnerne. De giver bare en skøn svampet konsistens.

Tip: Hvis du vil have en endnu sundere udgave, så tilsæt 50 gr. hasselnødder, gerne ristede i ovnen eller på panden. Det er guf 😍

Svampe-quinotto med salvie

Salvie er en af de ting, der rigtig godt at spise, hvis du er i overgangsalderen og døjer med hedeture. Men det er også godt for andre ting.

Salvie kan blandt andet bruges i en denne nemme, men lækre svampe-quinotto:

– 2 dl quinoa
– 1 bouillonterning
– ½ liter vand

– 1 pakke portobello svampe (3-4 stk.)
– 1 bundt forårsløg
– 1 hvidløg
– 4 blade frisk salvie
– 4 kviste frisk timian
– En god olivenolie
– Salt og peber

Kog quinoaen i vand med bouillonterningen i 15 min. og hæld evt. overskydende vand fra. Snit grøntsagerne i mindre stykker og svits det hele på panden i olivenolie. Start med forårsløg og hvidløg og tilsæt resten efter et par minutter.

Bland det hele sammen, smag til med salt og peber og server som hovedret med hakkede nødder, gerne ristet på panden – eller som tilbehør til kylling eller fisk.

Tip: Har du ikke salvie og timian i haven, kan du fint bruge andre krydderurter. Ellers kan du bruge tørrede – ca. en tsk. af hver.

Nem blåbærmarmelade – uden sukker, E-stoffer og andet skidt

 Sund blåbærmarmelade på kun 10 minutter 🤩

Man kan sagtens lave lækkerier uden raffineret sukker.

Prøv for eksempel denne super nemme blåbærmarmelade, som er helt uden raffineret sukker, E-numre og andet skidt.

– 1 pose frosne blåbær
– 2 bløde dadler uden sten
– 2 spsk. chiafrø
– 2 spsk. vand

Skær dadlerne i små stykker og kom dem i en gryde sammen med de frosne blåbær og vand. Kog i ca. 5 min, mens du moser lidt med en gaffel til ønsket konsistens. Rør chiafrøene i, tag gryden af varmen og lad den køle af.

Nyd marmeladen med det samme eller kom den i et skoldet glas. Den kan holde sig i køleskabet i ca. en uge.

Tip: Hvis du har en meget sød tand, kan du tilsætte flere dadler eller en smule agavesirup.

Chiagrød – den nemmeste morgenmad i verden

Prøv denne sunde chiagrød, der er rig på kostfibre, omega 3, protein, antioxidanter og andre gode sager.

Gør den klar om aftenen – så er der supernem og sund morgenmad dagen efter:

– 2 dl mandelmælk eller anden plantemælk
– 2 ½ spsk. økologiske chiafrø
– Topping af bær, frugt, nødder mv.

Bland chiafrø og plantemælk og rør nogle gange over et par minutter, så chiafrøene fordeles jævnt uden klumper. Sæt massen i køleskabet ca. 2 timer eller natten over.

Pynt med friske bær, frugter, granatæblekerner, mandler, nødder, kerner eller hvad du eller kan finde på.

Chiagrøden kan varieres på rigtig mange måder. Tilsæt f.eks. lidt vanilje-, kakao eller matchapulver i mælken for endnu bedre smag. Eller tilsæt en most banan eller avocado. Har du en sød tand, kan du tilsætte en hakket daddel eller et dryp agavesirup.
For større mæthed kan du tilsætte et par skefulde havregryn. Ja, mulighederne er mange.

Lidt om chiafrø:

Chiafrøet er urgammelt sydamerikansk frø, der bl.a. var en vigtig del af kosten i maya og aztekerkulturerne. Det er rigt på kostfibre, omega 3, protein, calcium, magnesium og antioxidanter.

Det absorberer væske og udvider sig. Så det giver en god mæthedsfornemmelse og er godt, hvis du vil tabe dig på en sund måde.

OBS!
Spis ikke frøene tørre, men udrør dem i væsker som smoothies eller grøden ovenfor, og lad dem trække lidt, så de suger væske INDEN, du indtager dem. Eller brug dem, når du bager.

Mango is – cremet, lækker og sund

Kan is være sundt? Ja, det kan det i hvert fald.

Denne lækre, cremede mangois er ægte anti-inflammatorisk. Den er både sukker- og mælkefri og fyldt med kostfibre, antioxidanter, vitaminer og mineraler.

Den er også lynhurtig at lave. Så prøv den 😀

2 portioner:

– 2 frosne modne bananer i mindre stykker
– En ½ pose frossen mango (ca. 125 gr.)
– En ½ dl. usødet mandelmælk (eller anden plantemælk)

Lad de frosne frugter tø op i ca. 15 minutter. Kør herefter det hele i en foodprocessor eller kraftig blender indtil det bliver en luftig cremet masse. Servér med det samme med lidt mynte som pynt.

Tip 1: Tilsæt 1 spsk. usødet peanutbutter. Så får isen en endnu mere cremet, nøddeagtig smag.

Tip 2: Du kan godt fryse isen, men det kræver, at du rører i den jævnligt, indtil den er frossen, da der ellers dannes iskrystaller.

Bonusinfo om banan:
Banan indeholder mange kostfibre, bl.a. pektin der kan hjælpe med at reducere mængden af det skadelige LDL-kolesterol. De indeholder også meget C-vitamin, B6 vitamin og gode mineraler som kalium og magnesium. Og så indeholder de tryptofan, der er vigtigt for både vores humør og vores søvn.

Bonusinfo om mango:
Mango indeholder masser af C-vitamin og indeholder desuden store mængder A-vitamin, der bl.a. er vigtigt for vores øjne, hud, hår og negle samt vores immunforsvar. Selv om mango er en sød frugt, påvirker den ikke vores blodsukker særligt meget, måske på grund af dens høje fiberindhold. Undersøgelser har vist, at det er den tropiske frugt, der påvirker vores blodsukker mindst.