Sund bananasplit

Bananasplit – i en sund, men lækker version 😀

– 1 banan
– En håndfuld blåbær
– Granola – eller hakkede nødder/mandler
– Mandelyoghurt, græsk yoghurt eller skyr (neutral smag)
– Evt. et dryp agavesirup eller honning

Skræl og halvér bananen og læg den på tallerkenen. Pynt med blåbær, granola (eller nødder/mandler) samt yoghurt/skyr, evt. rørt op med et dryp agavesirup eller honning for mere sødme.

Tip: Se opskrift på en nem hjemmelavet granola her: https://spisdigfrisk.dk/nem-sukkerfri-granola.html

Du kan også købe en granola. Vælg en sundere udgave, f.eks. glutenfri granola fra Coop (ikke en reklame – bare et godt tip 😉)

Nem sukkerfri granola

Fem fordele ved hjemmelavet granola:

1. Det tager kun 10 minutter at lave
2. Det er et lækkert pift til bl.a. smoothies, A38, skyr – og som her mandelyoghurt
3. Du undgår E-stoffer og en masse tilsat sukker
4. Det er dejligt mættende og fyldt med kostfibre, vitaminer og mineraler og sunde fedtstoffer
5. Du kan bruge det til skabsrydning 😊

Her har jeg netop brugt det, jeg lige havde i skabet:

– 2 dl. havregryn
– 1 dl. mandler
– 2 dl solsikkekerner/græskarkerner
– 1 dl. chiafrø/hørfrø
– 1 dl. sesamfrø
– 1 dl. kokosmel
– Et lille dryp honning

Hak mandlerne groft og rist dem lidt på panden, før du tilsætter resten. Rist videre indtil blandingen har taget farve. Afkøl – og kom granolaen i en lufttæt beholder.

Tip: I stedet for honning, kan du søde med et dryp agavesirup eller med tørret frugt som rosiner, dadler, tranebær – eller hvad du ellers har stående. Bruger du kokosmel, søder det også i sig selv 😋

Dejlig nem banan- og blåbærkage

Denne banan- og blåbærkage er super nem og indeholder kun ingredienser fra det anti-inflammatoriske køkken.

– 3 modne bananer
– 1 pose frosne blåbær
– 100 gr. glutenfrit havremel
– 4 æg
– 1 tsk. vaniljepulver
– 1 tsk. bagepulver
– 1 spsk. agavesirup

Kom det hele, bortset fra blåbærrene, i en foodprocessor eller blender og kør til en samlet masse. Vend herefter de frosne blåbær i og bag ca. 25 min. ved 200 grader.

Tip: Hvis du har en meget sød tand, kan du tilsætte lidt mere agavesirup. Men jeg kan godt lide den lidt frisk 🥰

Smuk salat der gavner blodtrykket

Er dit blodtryk i den høje ende? Så prøv denne salat, som udover at være både smuk og velsmagende, også er god til dit blodtryk.

Den indeholder nemlig bolsjebeder, som ligesom rødbeder og andre bedetyper har et højt indhold af nitrit. Nitrit omdannes via din fordøjelse til nitrogenoxid, som udvider blodkarrene – og det kan hjælpe med at sænke dit blodtryk.

Din kost har i det hele taget stor betydning for dit blodtryk, dit kolesteroltal – og for dit helbred generelt. Spiser du rigtig, kan du få det langt bedre, både fysisk og mentalt.

– 1 lille rødt spidskål
– 2 bolsjebeder
– Et ½ rødløg
– En håndfuld valnødder
– 3 spsk. økologisk jomfru olivenolie
– 1 spsk. æblecidereddike
– Et dryp agavesirup

Snit grøntsagerne fint, evt. med et mandolinjern. Tilsæt olivenolie, æblecidereddike og en smule agavesirup og bland det hele sammen. Pynt med bolsjebeder og valnødder.

Tip: Du kan også tilsætte en håndfuld blåbær. Det både pynter og smager super godt 😋

Jule-latte med ingefær

Julen er lig med hygge, og med denne skønne, varmende juledrik kan du hygge med helt ren samvittighed.

Jule-latte med ingefær
(2 kopper)

– 5 dl. mandelmælk (eller anden plantemælk)
– 1 tsk. stødt ingefær
– 1 tsk. kanel
– Evt. en smule vaniljepulver

Rigtig glædelig jul til jer alle 🎄✨🎅☺️

Bonusinfo om ingefær

Ingefær er en af de mest veldokumenterede anti-inflammatoriske fødevarer, der findes. Det bruges også som naturmiddel mod ledsmerter, fordøjelsesproblemer, kvalme og køresyge. Den kan også være god til infektioner, for eksempel forkølelse. Her er den mest effektiv i rå form, men den tørrede, stødte ingefær har også en virkning.