Mad med D-vitamin

Vitaminer og mineraler som A, C, E, D, selen og zink er vigtige for vores immunforsvar.

Specielt D-vitamin spiller en stor rolle. Københavns Universitet offentliggjorde i starten af marts nogle nye forskningsresultater, der viste, at tilstedeværelse af D-vitamin i blodet er afgørende for, at immunforsvaret bliver aktiveret.

Desværre har mange af os for lidt D-vitamin i blodet, specielt i vinterhalvåret, hvor vi får alt for lidt sollys.

Så kom ud og nyd forårssolen ☀️ Og spis nogle fede fisk, der indeholder rigtig meget D-vitamin.

Her er en nem opskrift på laks med ratatouille:
(2 personer)

– 2 laksefiletter
– 1 øko-citron
– 1 spsk. sesamfrø

– 2 mindre squash
– 2 røde peberfrugter
– 2 rødløg
– 2 fed hvidløg
– ½ bakke cherrytomater
– Olivenolie
– Frisk timian og oregano (eller 1 tsk. tørret af hver)
– Salt og peber

Dryp laksen med lidt citronsaft og drys med revet citronskal, salt, peber og sesamfrø. Snit grøntsagerne i mindre stykker og vend dem i olivenolie og krydderier.

Bag det hele i ovnen ved 200 grader i 15 min. Giv grøntsagerne 5 min. mere, hvis du synes, de har lidt for meget bid. Server evt. med lidt quinoa eller fuldkornsris.

Tip 1: Eventuelle rester af grøntsagerne smager super godt i en omelet dagen efter 😋

Tip 2: Vælg vildlaks, der indeholder meget mere D-vitamin og Omega 3 end laks fra opdræt.

Bonusinfo om D-vitamin:

Kroppen danner selv D-vitamin ved hjælp af sollys, så om sommeren er vi typisk godt dækket ind. Det kniber mere om vinteren og i det tidligere forår, hvor mange har for lidt D-vitamin i blodet. I en nyere undersøgelse på Vejle Sygehus målte man D-vitamin niveauet hos 50.000 mennesker. En fjerdedel havde mangel på vitaminet, og ca. 2.500 havde en betydelig mangel.

D-vitamin finder man kun i animalske produkter, primært i fede fisk, æggeblommer samt lever og anden indmad. Der er også lidt D-vitamin i mælkeprodukter.

Det er dog svært at spise sig til nok D-vitamin om vinteren, så for mange er det smart at tage et tilskud. Hvis du er veganer, bør du bestemt tage et tilskud. Det samme gælder, hvis du har mørk hud, eller hvis du går tildækket.

D-vitamin er fedtopløseligt, så hvis du tager et tilskud, så vælg et hvor D-vitaminet ligger indkapslet i fedtstof, f.eks. D-Pearls fra Pharma Nord. Og tag ikke for meget. D-vitamin kan overdoseres.