Quinoa chokoladekage

Jeg er en KÆMPE fan af quinoa, der er en rigtig superfood 💪

De små gyldne frø er ekstremt næringsrige. De har bl.a. et meget højt proteinindhold, og de er rige på kostfibre, sunde fedtsyrer som omega 3 og 9, antioxidanter samt magnesium, jern, zink, calcium, B og E-vitamin.

Desuden kan quinoa anvendes i et hav af lækre retter 🤩

Jeg bruger det som sundt tilbehør til kød, fisk og grøntsager i stedet for ris eller pasta, og jeg koger altid en STOR portion og gemmer resterne i køleskabet.

Den kolde quinoa kan nemlig bruges til mange ting, for eksempel:

– salater
– tilbehør til grønne frokostretter
– vegetardeller
– sund morgengrød
– brød og KAGE

Prøv for eksempel denne nemme, superlækre – og ret sunde – quinoa chokoladekage:

– 2 dl. kogt hvid quinoa
– 4 æg
– 8 Medjoul dadler
– 3 spsk. kokosolie
– 1 stk. bagepulver
– 4 spsk. kakao
– 100 gr. mørkt chokolade min. 70%

Kom dadler, æg og kokosolie i en foodprocessor eller kraftig blender og kør, indtil det er en jævn masse. Tilsæt den kogte quinoa, bage- og kakaopulver og kør igen. Tilsæt til sidst hakket chokolade. Kom massen i en form med bagepapir og bag ved 200 grader i ca. 25 minutter.

Mums 😍

Bonusinfo om quinoa:

Quinoa stammer oprindeligt fra Sydamerika, hvor inkaerne gav den navnet ”Moderkornet” på grund af dens store næringsmæssige værdi. Faktisk er quinoa ikke et korn, men et frø. Derfor er quinoa også glutenfrit, hvilket er en fordel for mange.

Det er super nemt at tilberede. Det skal bare skylles godt under vandhanen og derefter koges i ca. 15 min. Beregn 2 dele vand til 1 del quinoa.

Det findes både i en hvid, rød og mørk udgave. De farvede quinoafrø er de sundeste, men hvis du ikke har smagt quinoa før, så start med den hvide, der smager mere neutralt. Lidt nøddeagtigt.

Påskeæg på den sunde måde 🐣

Disse påskeæg hører til de sundere af slagsen. De består bare af dadler, usødet peanutbutter, kokosolie og lidt salt, og med lidt 70% chokolade som overtræk. Så de er simple, rimeligt sunde – og så smager de virkelig godt.

Obs! De må også spises efter påske 😀

– 10 Medjoul dadler
– 1 stor spsk. usødet peanutbutter
– 1 tsk. kokosolie
– En ¼ tsk. salt
– Ca. 1 tsk. vand
– Lidt 70% chokolade til overtræk

Kør alle ingredienser bortset fra chokoladen til en ensartet masse i en foodprocessor eller en god blender.
Form massen til æg (små aflange kugler) og sæt dem i fryseren i min. 15 minutter. Varm chokoladen i et vandbad og vend de kolde æg i chokoladen. Pynt med hakkede nødder, frysetørret hindbær, kokosmel eller lign. Sæt æggene i fryseren igen i ca. 15 minutter – og servér.

Tip: Hvis massen ikke hænger sammen, når du blender det, så tilsæt lidt mere vand. Men vær forsigtig. Det bliver hurtigt for vådt.

Bonusinfo:
Dadler er et genialt sødemiddel. Selvfølgelig indeholder de frugtsukker, men de indeholder også masser af vitaminer og mineraler – samt fiber, der er godt for fordøjelsen og hjælper med at holde blodsukkeret stabilt.

Milkshake på den sunde måde

Banan-og peanutbutter milkshake. Det kan man da kun blive i bedre humør af 😄

Denne milkshake er oven i købet lavet med anti-inflammatoriske ingredienser, blandt andet uden mælk og raffineret sukker. Så den får ikke dit blodsukker til at stige unødigt. Men den smager super godt alligevel 😍

Portionen rækker til to store glas – og en lille genopfyldning.

– 2 store overmodne bananer i skiver (helst frosne)
– 5 dl. usødet mandelmælk
– 4 tsk. usødet peanutbutter
– 2 tsk. usødet kakaopulver
– 3-4 bløde Medjoul dadler (uden sten)

Fyld lidt mandelmælk og resten af ingredienserne i en foodprocessor eller en god blender. Kør – og tilsæt resten af mandelmælken lidt ad gangen.

Hæld milkshaken i glas og pynt evt. med lidt kokos- eller soyaflødeskum og lidt revet mørk chokolade.

Tip:
Du kan sagtens lave lækre snacks og kager uden raffineret sukker. Jeg bruger som regel overmodne bananer eller dadler til at søde med. Ind imellem bruger jeg også agavesirup, som er et af de sødestoffer, der påvirker blodsukkeret mindst.

Bonusinfo:
Som udgangspunkt er mejeriprodukter ikke en del af den anti-inflammatoriske kost, da de blandt andet indeholder meget mættet fedt samt lette kulhydrater. Undtaget er dog de syrnede mælkeprodukter, som for eksempel kefir og A38. De indeholder nemlig mælkesyrebakterier, som forbedrer vores tarmflora.

Men du skal selvfølgelig spise det, du har det bedst med! Mange tåler fint mælkeprodukter.

Ved nogle sygdomme og helbredsmæssige udfordringer kan det dog være en fordel at reducere forbruget eller helt at undgå dem. Det kommer an på, hvad du fejler.