Julemandler med kanel

Så er det næsten jul – og ingen jul uden kanel 😍 Kanel både dufter og smager fantastisk, og så er det gavnligt for dit helbred. For eksempel har det en blodsukkerregulerende effekt, hvilket må siges at være en fordel i den (over)søde juletid.

Spis det på risengrøden, put lidt i kaffen eller på dine havregryn. Eller lav disse lækre julemandler med kanel og lakrids – en dejlig sund julesnack, der er en god kontrast til alt det søde.

Julemandler med kanel:

– 200 gr. mandler
– 2 tsk. kanel
– 2 tsk. lakridspulver
– ½ tsk. salt
– 1 dl vand

Bring vandet i kog sammen med krydderierne. Tilsæt mandler og lad dem koge tørre. Herefter bager du mandlerne i ovnen ca. 12 minutter ved 180 grader. Køl af og servér.

Tip: Erstat lakridspulveret med kakaopulver. Det smager også godt.

Bonusinfo om kanel:

Kanel er et ældgammelt lægemiddel og er blandt andet kendt for sin anti-bakterielle og blodsukkerregulerende effekt. Nogle studier har også vist, at det kan reducere kolesteroltallet og fedtindholdet i blodet. Desuden bidrager det til en god fordøjelse. Mange andre kulturer spiser derfor også kanel i hverdagen. For eksempel er det en integreret del af det indiske og marokkanske køkken.

Der er dog forskel på kanel! Den billige kanel (cassia-kanel) indeholder meget af stoffet kumarin, der i større mængder kan skade leveren. Vælg derfor den ægte kanel fra Sri Lanka (også kaldet Ceylon-kanel). Den indeholder næsten intet kumarin – og så er dens sundhedsfremmende effekt meget større. Den ægte kanel fås bl.a. i helsekostbutikker og større supermarkeder (bl.a. mærket Urtekram).

Hyggelig jul – på en lidt sundere måde

Her får du 10 gode råd til at nyde julen, uden at blive alt
for tung, træt og forspist:

 1. Start juledagene med en smoothie, så du får godt med grønt og fiber fra morgenen af.

 2. Når du kommer til julefrokosten eller julemiddagen, så start med at lægge grønt, fisk, fjerkræ og de mest fiberrige ting på tallerkenen. Jo mere, du spiser af det, jo mindre plads er der til det usunde – både på tallerkenen og i maven.

 3. Drik godt med vand. Det fylder i maven og renser kroppen.

 4. Når du selv laver julemad, så gå efter gode råvarer – og husk at supplere de traditionelle retter med noget grønt. Gerne forskellige slags kål, så du får masser af fiber og får udrenset kroppen. Kål er også meget juleagtigt, så det vil altid passe godt til resten af menuen.  

 5. Med hensyn til de søde sager, så gå primært efter sæsonens lækre frugter: Juleæbler, appelsiner, clementiner samt nødder, dadler, figner og mørk chokolade. Daddelkugler er også en sund julesnack.

  Har værtinden har gjort sig umage med småkager og hjemmelavet konfekt, så smag det endelig, men spis mest af de andre ting. Og rejs dig op og gå en lille tur, når du tager dig selv i at sidde med hånden i slikskålen for femte gang 🙂

 6. Når du kommer hjem fra julesammenkomsten, så tag en fasteperiode med rent vand, grøntsagsjuice eller urtete frem til næste morgen eller middag, så kroppen kan komme til sig selv igen.

 7. Husk at spise grønt, groft og sundt i de dage, hvor der ikke er julehygge. Har du tømmermænd, er det godt med banan, avocado og ingefær til kvalmen samt kål til afgiftning af systemet.

  Prøv for eksempel denne detoxsmoothie – det er meget bedre end MacDonalds mad.

  Trænger du til salt, kan du spise salte nødder eller mandler – eller endnu bedre riste nogle selv i lidt soyasovs. Det smager rigtig godt og væsentligt sundere end chips og pommes frites.

 8. Bevæg dig så meget som muligt. Træn, løb, gå ture eller gør julerent. Al bevægelse tæller! Du får det meget bedre fysisk og desuden får humøret et løft.
   
 9. Få sovet igennem. Søvn er så super vigtigt, både for dit fysiske og mentale helbred – og når du har ferie, har du tid til det.

 10. Kommer du alligevel til at spise for meget af det usunde, så LAD VÆRE med at slå dig selv i hovedet. Du tager bare en grøn dag dagen efter. Desuden kan du starte på din nye livsstil i januar.

  Book tid nu og spar kr. 200 kr. 


  Hav en rigtig dejlig december og en glædelig jul 🙂

Følg mig på Facebook

Det skal være nemt at spise sundt og grønt!

Følg mig på Facebook og få nemme, antiinflammatoriske opskrifter, gode kostråd og tips og tricks til en sundere livsstil. 

Detox smoothie

God til dagen derpå 🙂

Denne smoothie er proppet med C-vitamin – en kraftig antioxidant, der beskytter dine celler mod skadelige stoffer. Desuden er avocado, banan og ingefær godt til kvalme og dårlig mave, og kål, agurk og citron hjælper leveren med at afgifte og udrense din krop. Smoothien indeholder også godt med væske.

Så er den er rigtig god efter festen – og også bare på almindelige dage, hvor du trænger til at få renset ud.

 • 1 avocado
 • ¼ agurk
 • 1 hel meget moden banan
 • 1 stor håndfuld grønkål
 • 1 – 2 cm ingefær
 • Saft af en ½ citron
 • 2 spsk. hørfrøolie
 • 2 dl vand

Blend det hele til en ensartet masse. Tilsæt evt. lidt ekstra vand for en tyndere konsistens.

Verdens nemmeste kålsalat

December måned er fyldt med fristelser, og man skal jo ikke fornægte sig selv alting 😋 Men husk at supplere lækkerierne med lidt grønt, ikke mindst med kål. Det gavner fordøjelsen og hjælper leveren med at afgifte og udrense.

Prøv for eksempel denne lækre kålsalat, som du kan lave på 10 minutter:

– ½ pose fintsnittet grønkål
– ½ rød spidskål
– ½ rødløg
– En stor håndfuld granatæblekerner
– En håndfuld valnødder

Dressing:
– 3 spsk. olivenolie
– 1 spsk. æblecidereddike
– ½ spsk. agavesirup

Snit spidskål og rødløg fint og bland det med grønkål, granatæblekerner og valnødder. Bland dressingen i og pynt med en rest granatæblekerner og valnødder.

Tip1: Jeg bruger tit færdigsnittet og skyllet grønkål fra pose samt serveringsklare granatæbler fra bakke eller frost. Laver du det fra bunden, bliver det selvfølgelig mere lækkert – men det andet er dejligt nemt 😊 Husk økologiske ingredienser så vidt muligt.

Tip2: Lav gerne dobbeltportion. Salaten holder sig fint i køleskabet i flere dage.

Bonusinfo om kål:

Kål er i sæson i lige nu og er generelt en fantastisk kilde til fiber, C-vitamin og svovl, der hjælper kroppen med at afgifte og udrense. Derudover indeholder hver type kål sin egen unikke sammensætning af vitaminer, mineraler og sunde plantestoffer. Grønkål er for eksempel rig på calcium, jern og B-vitamin, mens rød spidskål indeholder meget K-vitamin, B-vitamin samt masser af anthocyaniner – en stærk antioxidant, der beskytter dine celler mod skadelige stoffer.

Så spis så meget forskelligt kål som muligt, gerne dagligt – specielt her i december 😊