Persille – mere spændende end man tror!

Jeg har altid syntes, at persille var lidt kedeligt. Noget man brugte i persillesovs og som pynt på kogte kartofler – og det var så det.

Men det passer jo slet ikke! Persille er faktisk utroligt næringsrigt, fyldt med både A-, C- og K-vitamin, som bl.a. er godt til knoglerne. Det indeholder også klorofyl, der virker udrensende og hjælper kroppen af med affaldsstofferne. Desuden giver det frisk ånde, og det er jo værd at tage med 😀

Persille smager fantastisk sammen med stegte og grillede grøntsager. Det er også lækkert i salater – f.eks. i blomkålssalaten fra mit tidligere opslag eller i en salat med quinoa, mynte og andet grønt.

Desuden kan du lave den lækreste pesto med persille. Her er en anti-inflammatorisk/vegansk udgave uden ost. Det lyder måske lidt kedeligt, men den smager virkelig godt:

– 2 bundter persille
– 1 hvidløgsfed
– 1½ dl. god jomfru olivenolie
– 1 spsk. citronsaft
– 50 gr. cashewnødder
– 50 gr. solsikkekerner
– Havsalt

Blend og smag til. Spis på groft brød eller til pasta (fuldkorns- eller bønnepasta selvfølgelig 😊)

Hyben – en powerfood

Så er det hybensæson! Skynd dig ud at plukke, for hyben er en rigtig powerfood.

Den indeholder mere C-vitamin end noget andet frugt og grønt – ca. 840 mg.pr. 100 gram. Det er ca. 5 gange så meget som rød peber, 7 gange så meget som broccoli og hele 13 gange så meget som en appelsin.

Rens og frys dem, så har du til nogle lækre smoothies som den her, der er guf for dit immunforsvar, dine knogler og led – og super godt til huden og at modvirke rynker 🙂  

  • En stor håndfuld rengjorte
    hyben
  • Et økologisk æble
  • Ca. 2 cm frisk ingefær
  • Mynte
  • 2 spsk. hørfrøolie
  • Ca. 1 dl. mandelmælk eller anden
    plantemælk
  • Ca. 1 dl. æblejuice

Lidt bonusinfo om hyben:

Hyben har et rekordhøjt indhold af C-vitamin og indeholder desuden godt med A- og E-vitamin, kalium, calcium og jern. De er gode til at styrke immunforsvaret og til at modvirke inflammation i kroppen – for eksempel er hybenpulver populært blandt gigtpatienter til at modvirke ømme og stive led. Hyben (C-vitamin) styrker også dannelsen af bindevævet, så det er meget vigtigt for huden og mod rynker.

Kilder, bl.a.:

Mit krydderurtebed – og lidt om salvie

Får du brugt dine krydderurter? Jeg ELSKER mine, og jeg køber en masse hvert år – men de har mest været til pynt, da jeg var i tvivl om, hvad jeg skulle bruge dem til 🤔

Så nu har jeg undersøgt det nærmere. Både hvad de kan bruges til, og hvilke egenskaber, de har. Og wow – det er jo en hel helsekostbutik, jeg har i haven!

Tag for eksempel den højeste plante i mit bed, som er en ananassalvie. Som alle salvieplanter er den nærmest et mirakelmiddel i forhold til hedeture. Salvie er også kendt for at virke blodsukkerstabiliserende og kolesterolsænkende. Den bliver desuden brugt til fordøjelsesproblemer og mod uren hud, da den sikrer en bedre fedtfordøjelse.

Ananassalvien smager faktisk af ananas, så jeg bruger den i smoothies, frugtsalater og i te (lad den trække ca. 10 min.). Den smager også godt til kylling og sammen med bagte grøntsager (det gør den almindelig salvie også).

Og så er den nem at få til at gro! Selv for mig, der ikke ligefrem er kendt for mine grønne fingre 😅

Hvis du vil vide mere om krydderurter, så følg med her og på min Instagram profil, hvor der kommer endnu flere opslag: mariannelangvad_spisdigfrisk

Kilder, bl.a.:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003706/

Farseret squash på den anti-inflammatoriske måde

Squashen er en genial grøntsag 😊 Den kan skylles/snittes på få minutter og kan bruges på utallige måder: Rå i salater, som squashgetti, i brød og boller, grillet og stegt.

Her farseret squash i en anti-inflammatorisk udgave med grøntsagsfyld, hakket kyllingekød og lidt plantebaseret ost på toppen:

– 2 store øko-squash
– 400 gr. hakket kyllingekød
– 1 stort løg
– 2 store hvidløgsfed
– Grøntsagsrester fra køleskabet (her revet gulerod og cherrytomater)
– Timian og oregano, gerne frisk
– Evt. plantebaseret revet ”ost”
– En god olivenolie

Skyl squashen og fjern kernekødet. Hak løg og hvidløg og svits det kort i olivenoliven. Tilsæt kyllingkød og svits med til kødet smuldrer. Tilsæt øvrige grøntsager, krydderurter samt kernekødet fra squashen (vrid det inden, hvis det er for vådt). Fyld grønt og kød i de udhulede squash og bag dem ved 180 grader i ca. 20 minutter. Strø evt. lidt plantebaseret ”ost” på toppen de sidste 5 minutter.

Server med fuldkornsris eller quinoa.

Tip: Brug kogte linser eller quinoa i stedet for kyllingekød, hvis du er vegatar/veganer, eller på en kødløs dag 😊

Lidt bonusinfo om squash:

Squashen mætter godt, men indeholder meget få kalorier. Til gengæld er den rig på C-vitamin, B-vitamin, A-vitamin (beta-caroten) og flere mineraler, så den er blandt andet god til huden, håret, synet, energiniveauet og meget mere.

Den er i sæson lige nu, så den fås billigt, også i den økologiske udgave.

Lidt om økologi

Nogle gange forstår jeg ikke mig selv. Jeg VED, hvor vigtigt det er at købe økologisk, men i går stod jeg igen i supermarkedet og vaklede imellem den økologiske og konventionelle udgave af grøntsagerne – ene og alene på grund af prisen.

Men nu skal det være slut!

En ny undersøgelse har vist, at ikke-økologiske vindruer, blommer og citrusfrugter i danske supermarkeder ofte indeholder stoffet chlorpyrifos – en nervegift, der kan skade børns hjerner. Nu bliver frugt med dette stof forhåbentlig snart forbudt i Danmark, men andre pesticider er bestemt heller ikke gavnlige.

Så et godt råd til alle – og ikke mindst til mig selv 🙂 :

  • Køb økologisk! Specielt de nævnte frugter – samt æbler, pærer, salat, tomater, agurker, kartofler, hvedemel, vindruer (og rødvin), der også er kendt for at indeholde mange pesticider, hvis det ikke økologisk dyrket.

  • Hvis det er for dyrt, så køb danskproduceret. Det indeholder generelt færre pesticider end udenlandske varer.

  • Skyl/vask altid ikke-økologisk frugt og grønt grundigt. Her kan du fjerne nogle af pesticiderne.

  • Hvis du skræller dem, kan du fjerne endnu flere.  Desværre sidder mange vitaminer og andre næringsstoffer i skrællen. Og så er vi tilbage ved den økologiske løsning.

    Men hvad med prisen?

    Prisforskellen er faktisk ikke så stor endda. Ofte handler det om småbeløb, specielt hvis man går efter de varer, der er i sæson. For mit vedkommende er det bare gammel vane at gå efter det billigste.

    For det andet kan du skære ned på kødet og erstatte det med for eksempel bønner og linser et par gange om ugen. Her kan spares en del penge.

    Der er også impulskøbene. Jeg ved ikke, hvordan I har det, men når jeg handler, dumper der ofte lidt ekstra – helt unødvendige – spotvarer i kurven, før jeg er ude af Netto, Løvbjerg, Rema, eller hvor jeg ellers handler. For de penge kunne jeg vist godt have købt lidt ekstra økologi…

Kilder:
https://www.dr.dk/nyheder/indland/skadeligt-boerns-hjerner-foedevareministeren-vil-forbyde-frugt-sproejtet-med-farligt

https://nyheder.okologi.dk/mad-og-marked/kob-fem-varer-okologisk-og-halver-dit-indtag-af-pesticider

https://kemi.taenk.dk/bliv-groennere/pesticidrester-slip-for-dem-i-maden

https://xn--renmadglde-k6a.dk/q-a-om-oekologi