Frugtsalat med vegansk dessertcreme

Uhmm – jeg har lige reddet mig en pose af svigermors hjemmedyrkede ferskner. Dem blandede jeg med de frugter, jeg havde liggende i køleskabet – i dag blåbær og bananer – og med frisk mynte fra haven til en frisk frugtsalat.

Ingen frugtsalat uden dessertcreme, og du kan nemt lave en sund en af slagsen. Dette er en vegansk cashewnøddecreme. Supersund og blodsukkerstabiliserende – og lynhurtig at lave:

3 dl. cashewnødder
4 dadler uden sten
2½ dl. vand
1 tsk. citronsaft
1/2 tsk. vaniljepulver

Sæt cashewnødder og dadler i blød 2 timer eller mere. Blend dem ved høj hastighed sammen med halvdelen af vandet ca. 2 min. Tilsæt resten af vandet og blend igen til du har en jævn creme.

Cashewnødder indeholder både protein og sunde fedtsyrer, som forhindrer blodsukkeret i at ryge for meget i vejret, når du spiser meget frugt. Så cashewcremen og frugtsalaten er en god kombination, hvis du vil holde dit blodsukker stabilt. Og så smager det rigtig godt 🙂

Tøm-køleskabet æggekage

Kender du det? Du åbner køleskabsdøren og her ligger en enlig rød peber, nogle kogte kartofler og et par andre grøntsager og kikker trist på hinanden.

Men faktisk er det ikke så skidt endda. Grøntsagsrester fungerer super godt i en hurtig æggekage – et let og lækkert måltid her i sommervarmen.

Mit køleskab indeholdt en peber, en rest kartofler, en rest grønkål, og nogle champignons, som jeg lynstegte i en god olivenolie sammen med friskhakket rødløg og godt med hvidløg. Herefter lavede jeg en æggemasse af æg, lidt vand, salt, peber og timian og hældte over grøntsagerne. Blev serveret med en rest rucola.

Men brug de grøntsager, du har liggende. Uanset hvad er det både nemt, hurtigt og super sundt 🙂

Spis mere olivenolie!

Vidste du, at olivenolie er en af de sundeste olier, der findes?

Undersøgelser viser, at det har en gavnlig effekt på både forhøjet blodtryk, kolesteroltal, forhøjet blodsukker samt inflammatoriske sygdomme som for eksempel gigt og astma – blandt andet takket være det høje indhold af polyfenoler (antioxidanter) og sunde enkeltumættede fedtsyrer.

Så spis godt med olivenolie, mindst 2 spsk. om dagen.

Men hvilken olivenolie skal du vælge, og hvordan bruger du den? Her er nogle gode råd:

  1. Vælg altid en ”økologisk koldpresset ekstra jomfru olivenolie”. Økologisk er vigtigt, da oliven nemt optager omgivende kemikalier. ”Ekstra jomfru” betyder, at olien stammer fra den første presning, hvor du får den bedste kvalitet – og ”koldpresset” mindsker risikoen for harskhed.

  2. Olivenolie skal skånes for lys og ilt, så køb olivenolie i lys- og lufttætte dunke eller mørke glasflasker, og opbevar dem tørt og ikke for varmt.

  3. Luk altid flasken hurtigt efter brug. Læg evt. en rosmarinkvist eller en anden krydderurt i flasken. Det forsinker oxideringsprocessen, så olivenolien holder sig frisk og sund længst muligt.

  4. Brug olien kold i dressinger, smoothies, pesto, hummus – eller bare til at dyppe brødet i, ligesom de gør i Middelhavslandene.

  5. Brug det også når du bager eller steger på panden, i ovnen eller på grillen. Olivenolie egner sig fint til opvarmning. En nyere australsk undersøgelse viser faktisk, at det er den olie, der bedst tåler høje temperaturer, skarpt forfulgt af kokosolie.

Hvad bruger jeg så selv?

Der er ingen tvivl om, at pris og kvalitet hænger sammen. De bedste olier fås ofte hos de forhandlere, der importerer direkte fra Middelhavslandene, for eksempel colombani.dk (og nej, jeg får desværre ikke procenter 🙂 )

Det er dog også muligt at finde gode olier til lavere pris. Jeg er selv glad for Cucina økologisk ekstra jomfru olivenolie fra Rema, der blev kåret som testvinder i Økomagasinet København i april 2018.

Jeg bruger også Coop’s 365 økologi ekstra jomfru olivenolie. Den blev kåret som bedst i test af Politiken for nogle år siden.

Men prøv dig frem og find din egen favorit. Og husk at olivenolie gerne må være lidt pebret og kras i smagen. Det er tegn på god kvalitet.

Referencer bl.a.:
George ES et al: The effect of high-polyphenol extra virgin olive oil on cardiovascular risk factors: A systematic review and meta-analysis. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29708409

Cazzoletti L et al: Dietary fats, olive oil and respiratory diseases in Italian adults: A population-based study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30689281

Santangelo C et al Anti-inflammatory Activity of Extra Virgin Olive Oil Polyphenols: Which Role in the Prevention and Treatment of Immune-Mediated Inflammatory Diseases? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29141574

De Alzaa F et al: Evaluation of Chemical and Physical Changes in Different Commercial Oils during Heating. https://actascientific.com/ASNH/pdf/ASNH-02-0083.pdf

Sund blåbær-softice – vegansk og sukkerfri

Sommer er lig med is – og denne lækre blåbærsoftice kan du spise med helt ren samvittighed 😊

Blåbær er en rigtig powerfood fyldt med antioxidanter, fiber, C, E og B vitamin. De har antiinflammatoriske egenskaber og gavner bl.a. hukommelsen, synet og fordøjelsen. De andre ingredienser er også sunde og naturlige, så du kan bare guffe løs.

Isen har en lækker konsistens, og den er lynhurtig at lave. Der er rigeligt til 4 personer.

Blåbærsoftice:
– 1 pose frosne blåbær (eller andre bær)
– 2 store frosne bananer i skiver
– 5 stk. dadler uden sten
– 3/4 dåse kokosmælk (brug den faste del og det meste af det flydende)
– Lidt mynte og friske blåbær til pynt

Kom frosne bær, bananer, dadler samt kokosmælk i en foodprocessor. Kør det hele i et par minutter, indtil massen bliver som softice.

Server isen med det samme. Læg den evt. i fryseren i 30 min., hvis den skal være mere fast. Go’ appetit 😊

Blomkålssalaten alle kan li’

Glem alt om barndommens udkogte blomkål – denne nemme blomkålssalat kan omvende selv den mest inkarnerede blomkålshader.

Blomkål er fyldt med fiber, K-, C- og B-vitamin og gode mineraler. Som alle korsblomstrede grøntsager har blomkålen en antiinflammatorisk effekt og støtter din lever i at omsætte og udskille affaldsstoffer. Så spis bare løs 🙂

Blomkålssalaten alle kan li’
– 1 blomkål (gerne økologisk)
– Masser af friske krydderurter, f.eks. purløg, persille og basilikum
– 1 dl olivenolie
– Revet skal af 1-2 øko citroner (eller 2 sprøjt købecitronsaft, hvis det skal gå stærkt)
– 1 lille dåse kapers
– 1 pose pinjekerner eller en håndfuld mandler

Skyl blomkålen og skær den i mindre skiver/stykker. Bland dem med hakkede krydderurter, kapers, revet citronskal og olivenolie i en skål og rør godt rundt. Pynt med ristede pinjekerner eller hakkede mandler.

Salaten kan holde sig flere dage i køleskabet. Så lav bare en god portion, så du også har til frokost eller aftensmad næste dag.